Podwyżki stóp zakończą się na poziomie 5 procent? Goldman Sachs rewiduje w górę swoją prognozę

Podwyżki stóp zakończą się na poziomie 5 procent? Goldman Sachs rewiduje w górę swoją prognozę
Fot. stock.adobe.com/piter2121
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
Cykl podwyżek stóp procentowych zakończy się poziomem 5% w przypadku podstawowej stopy referencyjnej wobec wcześniejszej prognozy 4% z uwagi na gorsze perspektywy dla inflacji bazowej, oceniają analitycy Goldman Sachs.

„W regionie CEE-4 utrzymujemy nasz bardziej jastrzębi niż konsensus pogląd na inflację i rewidujemy szczytową wartość stóp w Polsce i na Węgrzech z +4,00% do +5,00%, a w Rumunii z +3,50% do +5,00%, podtrzymując jednocześnie naszą prognozę wzrostu stóp do +5,00% w Czechach. Wobec utrzymującej się trudnej dynamiki inflacji, widzimy jastrzębie ryzyka dla tych prognoz” – czytamy w „CEEMEA Outlook – Dealing with High Inflation”.

Inflacja nadal zaskakuje głównie w górę

Zdaniem banku, inflacja nadal zaskakuje głównie w górę w dużej części regionu CEEMEA.

„Podczas gdy wzrost inflacji zasadniczej w 2021 r. był napędzany przez stosunkowo zmienne niebazowych składników, dynamika inflacji bazowej pogorszyła się, zwłaszcza w regionie w regionie CEE i Rosji. Nasze prognozy inflacji pozostają powyżej konsensusu w większości krajów CEEMEA w tym roku, choć widzimy, że inflacja spadnie bardziej niż konsensus do 2023 roku” – czytamy dalej.

Czytaj także: Podwyżki stóp procentowych, wysoka inflacja, przyzwoity wzrost gospodarczy; prognozy ekonomiczne Banku Millennium >>>

Goldman Sachs ocenia prognozy wzrostu w regionie CEEMEA powyżej konsensusu na 2022 r. (+4,2% vs. +3,7%), gdyż „aktywność utrzymuje się na stosunkowo wysokim poziomie dzięki dalszej normalizacji i wspierającego popytu zewnętrznego”.

Czytaj także: mBank: RPP zakończy cykl podwyżek stóp procentowych na poziomie maksymalnie 4 proc. w 2022 roku >>>

„Spodziewamy się spowolnienia wzrostu w II połowie roku i w 2023 r. z uwagi na zaostrzenie warunków finansowych” – podsumowano.

Źródło: ISBnews