Co piąta firma HoReCa liczy na lepszy sezon wakacyjny niż rok temu

Co piąta firma HoReCa liczy na lepszy sezon wakacyjny niż rok temu
Fot. stock.adobe.com / MVProductions
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
Subindeks Barometru EFL na III kwartał br. dla sektora HoReCa wzrósł trzeci kwartał z rzędu i wyniósł 52,9 pkt., +1,8 pkt. kw./kw. Hotelarze, restauratorzy i firmy cateringowe jako jedyni wśród badanych sektorów spodziewają się, że obecny kwartał będzie lepszy niż poprzedni, co z pewnością wynika z trwającego sezonu wakacyjnego. Co piąty przedstawiciel HoReCa spodziewa się większej liczby gości i zamówień. Branżowy subindeks wskazuje, że przedsiębiorcy liczą na lepszy sezon niż rok temu, czytamy w komunikacie prasowym EFL.

– Na bieżący odczyt dla sektora HoReCa patrzę optymistycznie podwójnie. Po pierwsze, zgodnie z naszymi przewidywaniami wynik dla III kwartału jest wyższy, gdyż w związku z urlopami Polaków hotele i restauracje są pełniejsze.

Po drugie, pomimo niekorzystnych czynników takich jak lipcowe podwyżki minimalnego wynagrodzenia oraz cen energii, udało się odnotować wzrost nastrojów zarówno w ujęciu kwartalnym, jak i rocznym. Do tego należy dodać powoli powiększające się grono firm, które chcą więcej inwestować.

Radosław Woźniak

To pokazuje, że HoReCa powoli wraca do formy. Jednak prawdziwym sprawdzianem będzie odczyt na IV kwartał, który w przeszłości najczęściej spadał. Tym razem najpewniej też tak będzie, ale ważna okaże się skala spadku, czy utrzymamy poziom powyżej progu OR – mówi Radosław Woźniak, prezes zarządu EFL.

Czytaj także: Barometr EFL: czy dobre nastroje w HoReCa popsują podwyżka płacy minimalnej i wzrost cen energii?

Przedsiębiorcy czują sezon wakacyjny

Branżowy wskaźnik Barometru EFL dla HoReCa na III kwartał br. wyniósł 52,9 pkt., +1,8 pkt. kwartał do kwartału. HoReCa jako jedyny wśród sześciu badanych sektorów (logistyka, budownictwo, usługi, transport, handel) odnotował wzrost wskaźnika w ujęciu kwartalnym. Co więcej, wartość wskaźnika jest również wyższa w ujęciu rocznym, kiedy rok temu wyniosła 50,2 pkt., co wskazuje, że firmy spodziewają się lepszego sezonu wakacyjnego niż rok temu.

Na nieco wyższą w porównaniu do poprzedniego pomiaru wartość subindeksu Barometru EFL dla HoReCa na III kwartał br. największy wpływ miały prognozy w obszarze sprzedaży. 20% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w swoich lokalach w najbliższych miesiącach tego roku. Kwartał wcześniej 17,5% przedsiębiorców z optymizmem spoglądało w przyszłość.

Największa grupa restauratorów, hotelarzy i firm cateringowych nie spodziewa się większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku (67,5%). Pesymistycznie na ten okres roku patrzy 10% zapytanych, co jest sporo niższym wynikiem niż kwartał wcześniej (17,5%).

Prognozy sprzedażowe nie pozostają bez wpływu na płynność finansową. Jej poprawy spodziewa się 17,5% przedsiębiorców, a pogorszenia 10%. Dla porównania, w II kwartale tego roku pogorszenia kondycji finansowej spodziewało się zdecydowanie więcej firm, bo 24%.

Na podobnym poziomie co w II kwartale br. utrzymuje się liczba firm planujących więcej inwestować – 12%. Kwartał wcześniej tak odpowiedziało 12,5% zapytanych, a pod koniec 2023 roku zaledwie 1%. Największa grupa badanych, 82%, jest zdania, że poziom inwestycji nie zmieni się w ujęciu kwartalnym, a tylko 6% obawia się ich zmniejszenia.

Czytaj także: BIG InfoMonitor o wydatkach rodzin na wakacje dzieci

Mniejsze obawy inflacyjne firm HoReCa

Sezon wakacyjny wpłynął pozytywnie również na obawy inflacyjne.

24% przedstawicieli HoReCa obawia się, że inflacja wpłynie negatywnie na prowadzony biznes, co jest ponad dwa razy niższym wynikiem niż w II kwartale br.

Wówczas taką opinię wyraziła ponad połowa przedsiębiorców (54%).

Co więcej, do tej pory wskaźnik obaw inflacyjnych był najwyższym lub jednym z najwyższych właśnie wśród hotelarzy i restauratorów.

Tym razem nie mamy do czynienia z taką sytuacją. W handlu 32% firm obawia się inflacji, a w usługach 33%.

Wartość głównego indeksu Barometru EFL na III kwartał 2024 roku wyniosła 51,2 pkt. Osiągnięty poziom jest o 1,4 pkt. niższy niż w II kwartale 2024 roku.

Barometr EFL dla HoReCa na III kwartał 2024

Subindeks Barometru EFL na III kwartał br. dla sektora HoReCa
  • Subindeks: 52,9 pkt. (+1,8 pkt. kw./kw.).
  • Inwestycje: 12 proc. przedsiębiorców planuje większe inwestycje, 82 proc. prognozuje podobny poziom inwestycji co kwartał wcześniej.
  • Sprzedaż: 20 proc. przedsiębiorców prognozuje wzrost sprzedaży
  • Płynność finansowa: 17,5 proc. przedsiębiorców prognozuje poprawę płynności finansowej.
  • Finansowanie zewnętrzne: 11 proc. przedsiębiorców prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne.

Czytaj także: Niemal co piąty Polak tegoroczny urlop spędzi w domu

Źródło: Europejski Fundusz Leasingowy / EFL