Barometr EFL: co trzecia firma z branży HoReCa obawia się mniejszej liczby gości i zamówień

Barometr EFL: co trzecia firma z branży HoReCa obawia się mniejszej liczby gości i zamówień
Fot. stock.adobe.com / JeanLuc
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
Po pozytywnym odbiciu nastrojów w HoReCa z III kwartału br. nie ma już śladu. Subindeks Barometru EFL na IV kwartał br. był najniższy wśród badanych sektorów i wyniósł tylko 45,3 pkt. To spadek o 4,9 pkt. w porównaniu do poprzedniego kwartału i najniższy wynik od ponad 2 lat (w II kwartale 2021 roku wyniósł 37,2 pkt.), podkreślają eksperci EFL.

Na odczyt największy wpływ miały prognozy dotyczące sprzedaży. W tym roku tylko 5% hotelarzy i restauratorów liczy na więcej gości i zamówień, a aż 34% spodziewa się mniejszych obrotów.

Eksperci EFL przypominają, że HoReCa cały czas ma problemy z płynnością finansową i potrzebuje dodatkowego finansowania na bieżącą działalność.

– Kwartał temu mieliśmy do czynienia z najwyższym odczytem dla HoReCa od 2 lat, a w obecnym sytuacja jest zupełnie odwrotna. Przedstawiciele tego sektora są w najsłabszych nastrojach od kilkudziesięciu miesięcy.

I choć cyklicznie od kilku lat wskaźnik dla HoReCa spada pomiędzy III a IV kwartałem, to jednak w tym roku osiągnął bardzo słaby wynik. Z pewnością cały czas jest to związane z trudną sytuacją społeczno-gospodarczą – wysoka inflacja, stopy procentowe, wstrzymywanie się Polaków z większymi wydatkami.

Poza tym, dług popandemiczny HoReCa jest naprawdę wysoki i sektor będzie go odczuwać jeszcze przez długi czas. Liczymy jednak, że pierwszy przyszłoroczny pomiar będzie zdecydowanie lepszy. Zbliżający się czas ferii zimowych z pewnością optymistycznie wpłynie na prognozy restauratorów i hotelarzymówi Radosław Woźniak, prezes zarządu EFL.

Czytaj także: W te wakacje większy optymizm hotelarzy i restauratorów pokazuje Barometr EFL

Spadek optymizmu wśród przedsiębiorców

Branżowy wskaźnik Barometru EFL dla HoReCa na IV kwartał br. wyniósł 45,3 pkt., -4,9 pkt. kwartał do kwartału. To najniższy wynik od II kwartału 2021 roku (37,2 pkt.) i najniższy wśród 6 badanych sektorów. Kwartał wcześniej było odwrotnie – HoReCa odnotowała najwyższy odczyt wśród 6 sektorów.

Na niższą w porównaniu do poprzedniego pomiaru wartość subindeksu Barometru EFL dla HoReCa na IV kwartał br. największy wpływ miały prognozy w obszarze sprzedaży. Tylko 5% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w swoich lokalach w ostatnich miesiącach tego roku, a aż 34% obawia się mniejszych obrotów.

Wciąż największa grupa restauratorów, hotelarzy i firm cateringowych nie spodziewa się większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku (57%). Kwartał wcześniej przedsiębiorcy byli zdecydowanie bardziej optymistyczni w swoich prognozach. 25% liczyło na większe zamówienia, a 5% na ich zmniejszenie.

Prognozy sprzedażowe nie pozostają bez wpływu na płynność finansową. Jej poprawy spodziewa się tylko 8% przedsiębiorców, a pogorszenia 34%. Dla porównania, w III kwartale br. pogorszenia kondycji finansowej spodziewało się tylko 5% firm.

W inwestycjach bez większych zmian – od wielu kwartałów przedsiębiorców planujących ich zwiększenie jest jak na lekarstwo. Tylko 1% przedsiębiorców reprezentujących sektor HoReCa planuje większe inwestycje. 23% planuje je zmniejszyć w porównaniu do poprzedniego kwartału.

Należy także zwrócić uwagę na wysoki odsetek przedsiębiorców prognozujących większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne. Aż 39% potrzebuje dodatkowego wsparcia finansowego, które z pewnością będzie nadal potrzebne na dokapitalizowanie bieżącej działalności, a nie (jak to bywało najczęściej przed pandemią) na planowane inwestycje i rozwój przedsiębiorstwa.

Czytaj także: Barometr EFL: mniej gości w hotelach i restauracjach przez inflację

Groźna inflacja

HoReCa to sektor, który najbardziej odczuwa wysoką inflację w Polsce. Aż 63% przedsiębiorców obawia się, że w kontekście wysokiej inflacji kondycja ich biznesu w perspektywie najbliższych sześciu miesięcy pogorszy się. Jest to o 4 p.p. wyższy wynik niż trzy miesiące wcześniej. Dla przykładu w budownictwie 38% firm obawia się negatywnego wpływu inflacji na prowadzony biznes, a w transporcie „tylko” 29%.

Podobnie jak w poprzednich kwartałach, mniej niż inflacji przedstawiciele HoReCa obawiają się wojny. Na negatywny wpływ konfliktu toczącego się za naszą wschodnią granicą na ich działalność wskazuje 12% zapytanych.

87% przedsiębiorstw uważa, że sytuacja w najbliższych miesiącach pozostanie bez zmian.

Wartość głównego indeksu Barometru EFL na IV kwartał 2023 roku wyniosła 50,4 pkt. Osiągnięty poziom jest o 2,3 pkt. wyższy niż w III kwartale 2023 roku.

Barometr EFL dla HoReCa na IV kwartał 2023:

•         Subindeks: 45,3 pkt. (-4,9 pkt. kw./kw.), najniższy wskaźnik wśród 6 badanych sektorów;

•         Inwestycje: 75 proc. przedsiębiorców prognozuje podobny poziom inwestycji co kwartał wcześniej;

•         Sprzedaż: 5 proc. przedsiębiorców prognozuje wzrost sprzedaży; najmniej wśród 6 badanych sektorów;

•         Płynność finansowa: 8 proc. przedsiębiorców prognozuje poprawę płynności finansowej;

•         Finansowanie zewnętrzne: 39 proc. przedsiębiorców prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne.

Branżowy Barometr EFL na IV kwartał 2023
Źródło: EFL
Źródło: Europejski Fundusz Leasingowy / EFL