Autor: Jakub Olipra

Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Polskie przetwórstwo nadal się kurczy

Indeks PMI dla polskiego przetwórstwa zwiększył się w czerwcu do 47,2 pkt. wobec 40,6 pkt. w maju, kształtując się powyżej oczekiwań rynku (46,5 pkt.) oraz nieznacznie poniżej naszej prognozy (47,3 pkt.). Mimo swojej wyraźnie wyższej wartości w czerwcu w porównaniu do maja indeks nadal kształtuje się znacząco poniżej granicy 50 pkt. oddzielającej wzrost od spadku aktywności. Innymi słowy aktywność w polskim przetwórstwie wciąż się obniża, choć tempo tego spadku jest coraz mniejsze.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Dynamika wynagrodzeń długo nie wróci do poziomów sprzed pandemii koronawirusa

Zgodnie z opublikowanymi w czwartek danymi GUS, nominalna dynamika wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób w maju obniżyła się do 1,2% r/r wobec 1,9% w kwietniu, kształtując się zgodnie z konsensusem rynkowym i poniżej naszej prognozy (2,4%). W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach obniżyły się w maju o 1,6% r/r wobec spadku o 1,4% r/r w kwietniu.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Najgłębszy w historii spadek produkcji przemysłowej

Zgodnie z danymi GUS dynamika produkcji sprzedanej przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zmniejszyła się w kwietniu do -24,6% wobec -2,3% w marcu, kształtując się wyraźnie poniżej konsensusu rynkowego (-10,0%) i naszej prognozy (-18,0%). Po oczyszczeniu z wpływu czynników sezonowych produkcja przemysłowa obniżyła się w kwietniu o 20,8% m/m, odnotowując najwyższe tempo spadku w historii szeregu.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Produkcja spada szybciej niż w czasach światowego kryzysu finansowego

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zmniejszyła się w marcu do 2,3% wobec wzrostu o 4,9% w lutym, kształtując się poniżej konsensusu rynkowego (-1,7%) oraz naszej prognozy (4,5%). Po oczyszczeniu z wpływu czynników sezonowych produkcja przemysłowa zmniejszyła się w marcu o 7,2% m/m, odnotowując wyższe tempo spadku niż w czasach światowego kryzysu finansowego (listopad 2008 r.).

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Produkcja spadła najsilniej od grudnia 2013 r.

Zgodnie z danymi GUS dynamika produkcji sprzedanej przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zwiększyła się w grudniu do 3,8% r/r wobec 1,4% w listopadzie, kształtując się znacząco poniżej oczekiwań rynku (6,1%) i naszej prognozy (6,8%). Po oczyszczeniu z wpływu czynników sezonowych produkcja przemysłowa zmniejszyła się o 2,9% m/m wobec wzrostu o 1,5% w listopadzie, co jest jej najsilniejszym miesięcznym spadkiem od grudnia 2013 r.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Wzrost wynagrodzeń poniżej oczekiwań

Zgodnie z opublikowanymi w czwartek danymi GUS, nominalna dynamika wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób obniżyła się we wrześniu do 6,6% r/r wobec 6,8% w sierpniu, kształtując się poniżej konsensusu rynkowego (7,1%) i naszej prognozy (7,4%). W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach zwiększyły się we wrześniu o 3,9% r/r wobec wzrostu o 3,8% w sierpniu.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Efekty statystyczne obniżyły dynamikę sprzedaży detalicznej

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS sprzedaż detaliczna w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zwiększyła się w sierpniu w cenach bieżących o 6,0% r/r wobec wzrostu o 7,4% w lipcu, co było poniżej naszej prognozy (6,3%) i konsensusu rynkowego (6,5%). Dynamika sprzedaży liczonej w cenach stałych obniżyła się w sierpniu do 4,4% r/r wobec 5,7% w lipcu.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Nieznaczny spadek światowych cen żywności w czerwcu

Indeks cen żywności FAO obniżył się w czerwcu do 173,0 pkt. wobec 173,5 pkt. w maju (-0,3% m/m). Na nieznaczny spadek indeksu złożyły się niższe ceny produktów mlecznych (-11,9% m/m) i oleju roślinnego (-1,6% m/m) oraz wyższe ceny zbóż (+6,7% m/m), cukru (+4,2% m/m) i mięsa (+1,5% m/m). W ujęciu rocznym ceny zwiększyły się o 0,2%, co jest ich pierwszym wzrostem od maja 2018 r.

CZYTAJ WIĘCEJ
STRONA 3 Z 5