Barometr EFL dla branży HoReCa: tylko 18% firm liczy na więcej gości i zamówień

Barometr EFL dla branży HoReCa: tylko 18% firm liczy na więcej gości i zamówień
Radosław Woźniak. Fot. EFL
Wakacje napędzą sektor HoReCa, który liczy na gorące lato i wzrost przychodów, wynika z subindeksu Barometru EFL. Odczyt rośnie drugi raz z rzędu i w II kwartale br. wyniósł 52,7 pkt. (+2,7 pkt. kw./kw.). Bardziej optymistyczne prognozy przedsiębiorców to głównie efekt takich okazji jak Wielkanoc czy majówka, które napędzają sprzedaż. 18% hotelarzy i restauratorów prognozuje wzrost zamówień i gości od kwietnia do czerwca, o 5 p.p. więcej niż w I kwartale 2025 roku. Eksperci EFL liczą, że odczyt na III kwartał powinien być jeszcze wyższy, z uwagi na sezon wakacyjny, czytamy w informacji prasowej.

– Drugi kwartał, który historycznie był dla HoReCa najtrudniejszy, dziś pokazuje oznaki stabilizacji i rosnącego optymizmu. Od dwóch lat widzimy wyraźną zmianę sezonowości: wiosenne święta i długi weekend majowy coraz silniej wpływają na wzrosty w branży. Obecny wynik subindeksu – 52,7 pkt. – to nie tylko kontynuacja pozytywnego trendu, ale również jeden z najwyższych rezultatów w ostatnich czterech latach.

Dobrze rokuje także rosnący odsetek firm planujących inwestycje i przewidujących poprawę sprzedaży. Patrząc w przyszłość spodziewamy się jeszcze lepszego odczytu w III kwartale – sezon urlopowy może przynieść rekordowe obłożenie. Zwłaszcza, że Polska ponownie staje się modnym kierunkiem turystycznym wśród Polaków.

Jak wynika z badania Rankomat.pl, aż 52% Polaków planuje spędzić tegoroczny urlop w kraju, co jest zdecydowanie wyższym wynikiem niż wcześniej. To realna szansa na silne odbicie – mówi Radosław Woźniak, prezes zarządu EFL.

Czytaj także: Revolut Travel Report: klienci odwiedzający Polskę wydali 3 mld zł

18% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień

Branżowy wskaźnik Barometru EFL dla HoReCa na II kwartał br. wyniósł 52,7 pkt., +2,7 pkt. kwartał do kwartału. Jest to drugi wzrost wskaźnika z rzędu i jeden z najwyższych wyników dla tego sektora w ciągu niemal czterech lat, kiedy w III kwartale 2021 wyniósł 59,9 pkt. Wyższy był tylko w III kwartale 2024 roku (52,9 pkt.).

Lepsze w porównaniu do poprzedniego kwartału są przede wszystkim prognozy dotyczące sprzedaży. 18% hoteli, restauracji i firm cateringowych prognozuje wzrost zamówień w swoich lokalach w najbliższych miesiącach tego roku. Kwartał wcześniej takiej odpowiedzi udzieliło 13% przedsiębiorców.

Największa grupa restauratorów, hotelarzy i firm cateringowych nie spodziewa się jednak większych zmian w porównaniu do ostatnich miesięcy ubiegłego roku (73%), a pesymistycznie na ten okres roku patrzy 9% zapytanych.

Czytaj także: Majówka ’25: hotelarze walczą z kosztami, liczą zaległe długi oraz gości

18% przedsiębiorców HoReCa planuje większe inwestycje

Prognozy sprzedażowe nie pozostają bez wpływu na płynność finansową. Jej poprawy spodziewa się 14% przedsiębiorców, a pogorszenia 10%.

Dla porównania, w I kwartale tego roku pogorszenia kondycji finansowej spodziewało się dwa razy więcej firm (20%).

Na nieco wyższą w porównaniu do poprzedniego pomiaru wartość subindeksu Barometru EFL dla HoReCa na II kwartał br. duży wpływ miały również prognozy w obszarze inwestycji.

18% przedsiębiorców planuje większe inwestycje. Kwartał wcześniej tak odpowiedziało 13% zapytanych, a pod koniec 2024 roku zaledwie 8%.

Największa grupa badanych, 72%, jest zdania, że poziom inwestycji nie zmieni się w ujęciu kwartalnym, a wciąż 10% obawia się ich zmniejszenia.

– Jeśli utrzyma się obecna tendencja wzrostowa, a wakacyjny popyt dopisze, 2025 rok może okazać się pierwszym od czasów pandemii, w którym sektor HoReCa wróci do pełnej rentowności i długofalowych planów rozwoju – podsumowuje prezes EFL.

Wartość głównego indeksu Barometru EFL na II kwartał 2025 roku wyniosła 50,6 pkt. Osiągnięty poziom jest o 0,1 pkt. niższy niż w I kwartale 2025 roku.

Branżowy wskaźnik Barometru EFL dla HoReCa na II kwartał br. wyniósł 52,7 pkt.,

Barometr EFL dla HoReCa na II kwartał 2025:

Subindeks: 52,7 pkt. (+2,7 pkt. kw./kw.)Inwestycje: 18 proc. przedsiębiorców planuje większe inwestycje (13 proc. w IQ2025);

Sprzedaż: 18 proc. przedsiębiorców prognozuje wzrost sprzedaży (13 proc. w IQ2025);

Płynność finansowa: 14 proc. przedsiębiorców prognozuje poprawę płynności finansowej (13 proc. w IQ2025);

Finansowanie zewnętrzne: 10 proc. przedsiębiorców prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne (24 proc. w IQ2025).

Czytaj także: Ponad 2 mld zł zaległych długów HoReCa – lepiej w hotelarstwie, kiepsko w gastronomii

Źródło: Europejski Fundusz Leasingowy / EFL