Festiwal smaków w Sarbii
W dniu 20 września w Sali świetlicy wiejskiej w Sarbii miał miejsce festiwal smaków potraw z gęsiny. Impreza ta, to próba przywrócenia tradycji hodowli gęsi w regionie. Wójt Gminy Mieścisko, jest przekonany że przedsięwzięcie to jest możliwe i tradycja z dawien dawna może być kultywowana. Główną atrakcją festiwalu były dania z gęsiny przyrządzone z drobiu zakupionego przez gminę Mieścisko dla Kół Gospodyń Wiejskich. Targi Michałowskie organizowane w przedwojennych latach w Mieścisku słynęły z handlu gęsiną. Degustacja smakołyków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy, to wiodące hasło które przyświecało osobą odwiedzającym Sarbię. Wśród zacnych gości imprezy wyróżnić należy chociażby Dyrektora Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu, Pana Andrzeja Bobrowskiego (przewodniczący kapituły oceniającej przysmaki), Pana Tomasza Kranca Starostę Wągrowieckiego, Wójta Gminy Mieścisko Andrzej Banaszyński (gospodarz imprezy) oraz wielu innych. Wśród przysmaków królowały m.in. gęsie pipki, rosół z gęsi, pasztety, gęsi faszerowane, pierogi nadziewane gęsiną, różnorakie ciasta i nalewki.
Pałucki Bank Spółdzielczy w Wągrowcu reprezentowany był przez Pana Tomasz Wałowskiego -Wiceprezesa Zarządu. Na imprezie obecne było Koło Gospodyń Wiejskich Żabiczyn, które w ramach Plebiscytu Głosu Wągrowieckiego nagrodzone zostało podczas XXI Jarmarku Cysterskim oraz V Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielopolskiej główną nagrodą ufundowaną przez Pałucki Bank Spółdzielczy. W ramach festiwalu smaków kapituła miała ogromny problem z wyborem najlepszego koła gospodyń.
Stwierdzono, że przy tak ogromnym potencjale smaków, nie można wybrać zwycięscy, bowiem wszyscy zasługują na jak najwyższy laur. Impreza była doskonałą okazją nie tylko dla podniebienia ale i wymiany informacji na ciekawe tematy, których nigdy za wiele.
TrzeciAkapit
CzwartyAkapit
PiatyAkapit
SzostyAkapitIKolejne