Zaskakujący spadek światowych cen żywności
Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6% m/m), cukru (-6,0% m/m), zbóż (-3,6% m/m), oleju roślinnego (-2,9% m/m) oraz mięsa (-1,9% m/m).
W strukturze indeksu zaskoczenie stanowi spadek składowej dla cen zbóż. Wskazuje to, że w danych nie znalazł jeszcze odzwierciedlenia obserwowany w ostatnich tygodniach silny wzrost światowych cen zbóż, związany z obawami o wielkość ich tegorocznej produkcji ze względu na suszę. W efekcie w sierpniu dojdzie najprawdopodobniej do nieznacznej korekty indeksu cen żywności FAO w górę, z uwagi na wspomniane wyżej wyższe ceny zbóż. Wzrost indeksu będzie jednak ograniczany przez oczekiwaną przez nas kontynuację spadku cen produktów mlecznych oraz cukru.