UKRAINA: wojna a gospodarka | Wojenna kuchnia Elli Iwanowej
Olga Smietanska
Dziennikarka z Kijowa. Jej specjalnością zawodową są rozmowy ze znanymi ludźmi z różnych stron świata: naukowcami, artystami, pisarzami. Jest też autorką projektu społecznego: „Świat po pandemii” – cykl rozmów z ekspertami różnych dziedzin.
Przed wyruszeniem w drogę zastanawiali się jeszcze, czy zabrać rodzinne ikony. „Niech zostaną i strzegą domu”- stwierdzili w końcu.
Ella Iwanowa jest znaną w Ukrainie krytyczką kulinarną i blogerką. Choć wojna całkowicie zmieniła jej życie, nie chce rezygnować ze swojej pasji, a może raczej – powołania.
– Do końca nie wierzyłam, że ta wojna się wydarzy. Nawet gdy się zaczęła, nie mieliśmy zamiaru opuszczać rodzinnego miasta, ale było coraz straszniej, wyły syreny. Postanowiliśmy, wraz z mężem, ratować synową i ośmioletnią wnuczkę. Syn wstąpił do wojskowej formacji ochotniczej – mówi Ella.
To wszystko działo się tak szybko, jak na przyspieszonym filmie. Ella z mężem zawieźli synową i wnuczkę pod polską granicę. Byli pod wrażeniem polskiej gościnności, chęci niesienia pomocy. Na granicy się nimi zaopiekowali, nakarmili, a potem wolontariusze wsadzili ich do ekspresu do czeskiej Pragi. Taki był cel podróży. Synowa i&...
Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:
- zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
- wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
- wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
- zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na BANK.pl/sklep.
Uwaga:
- zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
- wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).
Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:
- bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI