Przejściowy wzrost światowych cen żywności
Zwiększenie wartości indeksu wynikało z wyższych cen 2 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (+6,2% m/m) oraz zbóż (+2,5% m/m). Przeciwny efekt miały niższe ceny oleju roślinnego (-3,1% m/m) oraz cukru (-3,4% m/m). Ceny mięsa w lutym nie zmieniły się w porównaniu do stycznia. W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7% wobec spadku o 3,2% w styczniu.
Naszym zdaniem odnotowany w lutym wzrost cen żywności ma przejściowy charakter. Uważamy bowiem, że ceny produktów mlecznych powrócą w kolejnych miesiącach do trendu spadkowego. W naszej ocenie obawy o produkcję mleka w Nowej Zelandii związane z utrzymująca się w tym kraju suszą nie doprowadzą do trwałego wzrostu cen produktów mlecznych. W najbliższych miesiącach oczekujemy zwiększonej podaży mleka ze strony krajów UE. Natomiast ceny zbóż pozostawać będę w kolejnych miesiącach pod presją znaczących globalnych zapasów. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych miesiącach spadek światowych cen żywności będzie kontynuowany.