Autor: pr

BANK 2019/07

Bank i Klient. Kredyty: W ciągu dekady Polacy potroili swoje zadłużenie

Ten kto dziś ma 25 lat i przymierza się do zakupu pierwszego wymarzonego mieszkania zapewne wie bardzo mało na temat inflacji. Dzisiejsi dwudziestoparolatkowie to pokolenie wychowane w czasie, kiedy inflacja przestała być tematem rozmów w naszych domach. Poziom wiedzy ekonomicznej społeczeństwa, najoględniej rzecz ujmując, jest niezadawalający, pieniądz jest tani jak nigdy w Polsce, więc trudno sobie zaprzątać głowę takimi sprawami jak inflacja.

CZYTAJ WIĘCEJ
Jakub Olipra
Komentarze ekspertów

Nieznaczny spadek światowych cen żywności w czerwcu

Indeks cen żywności FAO obniżył się w czerwcu do 173,0 pkt. wobec 173,5 pkt. w maju (-0,3% m/m). Na nieznaczny spadek indeksu złożyły się niższe ceny produktów mlecznych (-11,9% m/m) i oleju roślinnego (-1,6% m/m) oraz wyższe ceny zbóż (+6,7% m/m), cukru (+4,2% m/m) i mięsa (+1,5% m/m). W ujęciu rocznym ceny zwiększyły się o 0,2%, co jest ich pierwszym wzrostem od maja 2018 r.

CZYTAJ WIĘCEJ
BANK 2019/05

Bank i Klient: O zaufaniu, które budowaliśmy latami

Dziś nie da się żyć bez bankowości. Bankowość jest wszędzie, a do tego – nawet jeśli są jeszcze obszary, do których nie dotarła, to zapewne dotrze, bo postępu zatrzymać się nie da. Ograniczeniem może pozostawać jedynie nasza wyobraźnia, co zdają się potwierdzać naukowcy, którzy tu i ówdzie na to wskazują, żeby przywołać choćby prezentacje profesora Piotra Płoszajskiego podczas ostatniego Kongresu Forum Technologii Bankowych.

CZYTAJ WIĘCEJ
STRONA 13 Z 44