Tłusty czwartek: długi branży cukierniczej sięgają 116 mln zł
Największy problem z przeterminowanymi zobowiązaniami mają producenci pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich – wartość tych zobowiązań to 109,56 mln. Kłopoty finansowe ma aż 1014 firm, co stanowi 9,7 proc. ogółu firm z tej podgrupy, podczas gdy w przypadku producentów sucharów i herbatników to 0,6 proc.
W ciągu roku zaległości piekarzy i cukierników zwiększyły się o 3,9 mln zł, a do Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor dopisano 21 kolejnych firm z problemami. Tempo wzrostu zaległości w 2019 roku było znacznie szybsze niż w poprzednich latach.
– Zadłużenie piekarni i producentów ciastek (wliczając produkcję makaronu, które ma ponad 9 mln zł długów) stanowi około 11 proc. zadłużenia całego sektora spożywczego. To więcej niż udział jego produkcji sprzedanej dla całej branży, który wynosi 7 proc. Oznacza to, że nie wszystkie podmioty są w dobrej kondycji finansowej – mówi Diana Borowiecka, ekspert BIG InfoMonitor.
Ile pączków musiałby dziś sprzedać polski piekarz, żeby spłacić swój średni dług?
Przy założeniu, że przeciętny koszt jednego pączka wynosi 2,50 zł – około 45 tys. Średni dług piekarza i cukiernika wyniósł na koniec III kw. 2019 roku prawie 114,4 tys. zł. W porównaniu z ubiegłym rokiem średnia zaległość przypadająca na jednego piekarza i cukiernika wzrosła o 1398 zł.
Zaprezentowane dane obejmują firmy z opóźnieniem co najmniej 30 dniowym na kwotę min. 500 zł wobec jednego wierzyciela. Zaległości dotyczą firm mających zobowiązania wobec kontrahentów i banków, statystyki pochodzą z BIG InfoMonitor oraz BIK i obejmują III kwartał 2019 roku.