Świętowały jabłka i kawa
Na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek. Średniej wielkości owoc waży 20 dag i ma średnio 80 kalorii. Przeciętny Polak zjada 12 kg jabłek rocznie, tj. ok 60 sztuk. Średniej wielkości jabłko zawiera 0,31 gramów tłuszczu. Niedawno obchodziliśmy (?) Światowy Dzień Jabłka.
Jak szacują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, ten sezon będzie rekordowy jeżeli chodzi o podaż jabłek w Polsce. Ich produkcja wyniesie nawet ok. 4,5 mln t, a to najwyższy wynik w historii produkcji krajowego sadownictwa. W tym sezonie Polacy skonsumują ok. 600 tys. ton świeżych jabłek. Co oznacza, że podaż krajowa znacząco przewyższa popyt na rynku wewnętrznym. Od lat dla zagwarantowania zbywalności produkcji istotne jest kierowanie ich na eksport. Polska w ujęciu ilościowym jest drugim, po Włoszech, w Europie i czwartym na świecie, uwzględniając pierwsze miejsce Chin i trzecie USA, eksporterem jabłek.
Kawę tylko importujemy. I pilnie pijemy. Międzynarodowy Dzień Kawy obchodziliśmy (?) 1 października. Tu dobra wiadomość: jak prognozują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas najbliższa przyszłość dla smakoszy kawy zapowiada się bardzo obiecująco. W sezonie 2018-2019 zbiory kawy na świecie mają być o ok. 7 proc. większe niż przed rokiem, podczas gdy jej spożycie ma zwiększyć się o ok. 3 proc.
Polska ma długą tradycję picia kawy, która sięga XVII w. W minionym roku sprowadzano do nas 159,5 tys. t kawy o wartości 494 mln euro. Wprawdzie do głównych producentów kawy na świecie należą Brazylia (50,9 mln worków), Wietnam (29,9 mln), Kolumbia (14,5 mln), Indonezja (11,1 mln) i Honduras (7,5 mln), to zdecydowana większość kawy nie została jednak bezpośrednio sprowadzona z regionów jej produkcji – największym jej dostawcą do Polski były Niemcy, skąd w 2017 r. zakupiono 118,4 tys. ton, czyli ponad 74 proc. całego importu tego produktu. Najważniejszymi poza unijnymi eksporterami kawy do Polski były natomiast Wietnam (12,3 tys. ton), Brazylia (3,5 tys. ton), Uganda (3,1 tys. ton) oraz Indie (2,0 tys. ton).
Jabłka jak wiadomo zdrowe są. Kawa, jak wynika z badań (na czyje zlecenie, można zgadywać raz), jest zdrowsza niż wcześniej uważano. Zatem smacznego.