Nadchodzi mleczne tsunami
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: masła (-5,9%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-4,4%), pełnego mleka w proszku (-1,2%), sera Cheddar (-1,2%) oraz
odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny maślanki w proszku (+3,6%), kazeiny podpuszczkowej (+3,0%) oraz laktozy (+0,6%). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 41 981 ton wobec 39
143 ton (+7,3%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 16 października.
W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od października 2016 r. Spadkowi cen masła sprzyjają oczekiwania na
silny wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii, która odpowiada za ok. 50% światowego eksportu masła. Zgodnie z danymi DCANZ (Dairy Companies Association of New Zealand) w pierwszych trzech miesiącach sezonu 2018/2019 produkcja mleka w tym kraju zwiększyła się o 5,5% r/r, co
jest najlepszym początkiem sezonu od 5 lat. Wzrostowi produkcji mleka w Nowej Zelandii sprzyjają korzystne warunki agrometeorologiczne. Wyniki aukcji GDT stanowią wsparcie dla naszej oceny, zgodnie z którą światowy rynek mleka w III kw. 2017 r. wszedł w spadkową fazę cyklu i pozostanie w niej do IV kw. 2019 r.