Kontynuacja wzrostu cen na giełdzie GDT

Kontynuacja wzrostu cen na giełdzie GDT
Fot. Credit Agricole
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
We wtorek odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 942 pkt. wobec 904 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 2 stycznia (wzrost o 4,2%), co było wyraźnie powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Jednocześnie był to najsilniejszy wzrost indeksu od lutego 2018 r. Kolejna aukcja odbędzie się 6 lutego.

Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył 6 z 9 produktów wchodzących w skład indeksu #GDT #ceny

Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył 6 z 9 produktów wchodzących w skład indeksu GDT. Najsilniej zdrożały odtłuszczone mleko w proszku (+10,3%), laktoza (+7,9%) oraz masło (+4,6%). Wolumen sprzedanych towarów zmniejszył się do 27 909 ton wobec 28 651 ton na poprzedniej aukcji (-2,6%).

W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje bardzo silny wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Sprzyjało mu wyraźne obniżenie niepewności na rynku związane ze znaczącą redukcją zapasów interwencyjnych OMP zgromadzonych przez Komisję Europejską. Pod koniec 2017 r. zapasy interwencyjne odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęły swoje maksimum kształtując się na poziomie 378 tys. ton i stanowiły one ok. 17% światowego rocznego eksportu tego produktu. Sprzyjało to wzrostowi niepewności na rynku i pogłębianiu się różnic pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka. Przez ostatnie kwartały KE stopniowo redukowała zapasy poprzez przetargi. Po ostatnim przetargu z ubiegłego tygodnia, na którym KE sprzedała ponad 80 tys. ton OMP, zapasy interwencyjne zmalały do ok. 22 tys. ton, co stanowi mniej niż 1% światowego eksportu tego produktu. Uważamy że poprzez spadek niepewności na rynku będzie to oddziaływało w kolejnych kwartałach w kierunku wzrostu cen OMP i zmniejszenia różnic pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka.