Strefa VIP: Jak finansista został restauratorem

Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter

bombol.maciej.02.a.100xWydawało się, że sukces jest murowany. Wspaniałe miejsce w piwnicy zabytkowej kamienicy, własny import wina od najlepszych producentów z Europy, sommelier z mistrzowskim tytułem i wyborny kucharz, który przeszedł ze znanej włoskiej restauracji w Warszawie. A jednak... nowy biznes nawet dla finansisty okazał się trudny.

Ewa Bednarz

Dyrektor inwestycyjny ING Investment Management, Maciej Bombol, nigdy nie planował otwarcia własnej restauracji, zwłaszcza że pochłaniała go praca zawodowa. Jednak kilka lat temu, trochę przez przypadek, wybrał się z przyjacielem na kurs winiarski Collegium Vini do Krakowa. Zawsze wolał dobre wina od mocniejszych trunków, ale to właśnie tam na dobre urzekły go subtelności smaków i zapachów win, które można odkrywać latami. Uległ nie tylko doznaniom zmysłowym towarzyszącym degustacjom, ale również erudycji pasjonatów prowadzących szkolenia. Zwłaszcza Markowi Bieńczykowi – pisarzowi, tłumaczowi, felietoniście, ale także krytykowi winiarskiemu i najlepszemu w Polsce ekspertowi od win francuskich.

Włoski klimat w sercu Warszawy

Maciej Bombol – z zawodu finansista, z zamiłowania winiarz, jest jednym z najstarszych stażem doradców inwestycyjnych. Posiada licencję nr 3. Ma również tytuł CFA. Karierę zaczynał w latach 90. w Centrum Operacji Kapitałowych Banku Handlowego w Warszawie. Najpierw był maklerem, a potem kolejno: specjalistą ds. inwestycji, dyrektorem inwestycyjnym, zarządzającym portfelami, wiceprezesem Millennium TFI. Dzisiaj pełni funkcję dyrektora inwestycyjnego w ING Investment Management (Polska).

Od tamtego czasu Maciej Bombol ukończył ponad 20 specjalistycznych kursów dotyczących poszczególnych regionów winiarskich i szczepów winogron, ale wciąż nie myślał o połączeniu pasji z biznesem. Zmiany przyniosła kolejna podróż. Tym razem celem były winnice Piemontu, ale po drodze odwiedził Bogdana Fałowskiego, znajomego z kursów Collegium Vini, który nie tylko zajmował się od kilku lat importem wina, ale prowadził także w Suchej Beskidzkiej niewielką winiarnię i kawiarnię. – Spodobał mi się wtedy klimat tego miejsca, ale dopiero w maju ubiegłego roku pomyślałem, że chciałbym stworzyć podobne miejsce w Warszawie. Do pomysłu udało mi się szybko przekonać Bogdana, który miał mi w tym pomóc – wspomina Maciej Bombol. I tak zakiełkował w jego głowie pewien pomysł.

Rok temu, we wrześniu, Maciejowi Bombolowi udało się znaleźć lokal na swoją Enotekę. Wprawdzie myślał o mniejszym lokum, ale 540 ...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na BANK.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI