Indeks cen GDT nie wzrósł już od 11 aukcji
Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od sierpnia 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 11 aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 9 jego składowych: sera Cheddar (-4,6%), pełnego mleka w proszku (-2,9%), kazeiny podpuszczkowej (-2,9%), laktozy (-2,7%), masła (-1,7%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-1,3%). Przeciwny efekt miały natomiast wyższe ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+1,2%) oraz maślanki w proszku (+0,8%). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 42 412 ton wobec 41 945 ton (+1,1%).
Wyniki aukcji GDT stanowią wsparcie dla naszej prognozy, zgodnie z którą ceny produktów mlecznych w Polsce w kolejnych kwartałach pozostaną w trendzie spadkowym. Będzie to oddziaływało w kierunku obniżenia krajowych cen skupu mleka. Spadek ten w listopadzie i w grudniu będzie jednak z nawiązką kompensowany przez korzystne efekty sezonowe. Tym samym uważamy, że ceny skupu mleka zmniejszą się dopiero w styczniu 2019 r.