Arlberg – kolebka narciarstwa alpejskiego

Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter

zima.ferie.250x188280 kilometrów oznakowanych tras, 180 kilometrów tras do freeride'u, 79 kolejek linowych i wyciągów, ok. 7 metrów śniegu między listopadem a majem i gwarantowane słońce - to absolutny hit zimy.

Jeden z najlepszych ośrodków narciarskich świata – Arlberg, składa się z pięciu słynnych miejscowości: Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph i St. Anton. Co roku spotykają się tu fani sportów zimowych ze wszystkich krajów, miłośnicy jazdy w puchu, koneserzy, osoby zajmujące się wędrówką na rakietach śnieżnych i narciarze biegowi.

Przełęcz Arlberg łączy ze sobą austriackie kraje związkowe Tyrol i Vorarlberg. Tutaj, między 1.300 a 2.800 metrami wysokości, mieści się kolebka narciarstwa alpejskiego. Historia narciarstwa w Arlbergu wywodzi się z 1901 roku, w którym założony został klub narciarski Skiclub Arlberg w St Christoph. W 1925 roku w Lech otwarta została pierwsza szkółka narciarska. Specjalnie przystosowane zjazdy dla narciarzy o każdym poziomie umiejętności, nietknięte zbocza pełne puchu lub rozległe tereny do jazdy off-piste – urlopowicze mogą jeździć tu na nartach od rana do wieczora, zjeżdżając za każdym razem inną trasą do doliny. Funpark Rendl zaprasza do siebie snowboardzistów i narciarzy, którzy uprawiają freeskiing. Strome zbocza w Schindlerkar w St. Anton am Arlberg, Albona w Stuben, Zürsertäli w Zürs lub znany Schlegelkopf w Lech zachwycą też tych, którzy wychowali się z nartami na nogach. Z tych wszystkich znanych na całym świecie stoków goście korzystać mogą przy pomocy jednego karnetu narciarskiego. Arlberg-Liftpass to karnet zapewniający niepowtarzalną rozrywkę narciarską w pięciu miejscowościach Arlbergu. A bezpłatnymi autobusami narciarskimi fani zimowych sportów mogą przemieszczać się dokąd tylko zechcą.

Kuchnia dla smakoszy

W Arlbergu znajduje się nie tylko najwyżej położona restauracja w Europie, wyróżniona specjalnymi odznaczeniami – czapkami kucharskimi – restauracja Verwallstube, ale znajduje się tu też najwięcej wyróżnionych przez Gault Millau restauracji w Europie.

Testerów Gault Millau przekonały w 2009 roku doskonałe posiłki, sympatyczna obsługa i atmosfera jak z marzeń. W Arlbergu wyróżnili upragnionymi czapkami kucharskimi wiele restauracji. Kuchnia w Arlbergu to kuchnia dla smakoszy! Arlberg kusi smakoszy z całego świata swoją kuchnią wysokich lotów na 1.450 metrach wysokości. Potwierdzają to liczne wyróżnienia, wspaniały smak potraw i gościnność restauracji w Arlbergu.

Źródło: www.austria.info