Po zdjęciu obostrzeń aż 1/5 restauracji może nie wrócić na rynek, pracę straci ćwierć miliona ludzi?

Po zdjęciu obostrzeń aż 1/5 restauracji może nie wrócić na rynek, pracę straci ćwierć miliona ludzi?
Fot. stock.adobe.com/Halfpoint
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta - zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali, podała "Rzeczpospolita". Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. 1 mln osób może stracić nawet 250 tys. osób.

Z analizy IGGP wynika, że z sektora gastronomicznego mogło wyparować w 2020 r. nawet 30 mld zł.

Czytaj także: Restauratorzy i hotelarze wciąż najdotkliwiej odczuwają wpływ pandemii COVID-19; barometr EFL dla HoReCa na I kw. 2021 r. >>>

„Biorąc pod uwagę, iż za 2019 r. GfK oceniała wartość gastronomii na 36,6 mld zł, to prawdziwy pogrom” – czytamy w gazecie.

Firmy krytykują zerową pomoc państwa dla branży

Firmy zgodnie krytykują też w zasadzie zerową pomoc państwa dla zamkniętej branży.

„Co więcej, nadal nie wiadomo, kiedy restrykcje dla gastronomii mogą zostać zniesione” – czytamy dalej.

Źródło: ISBnews