Koronawirus w Polsce: w ferie hotele i restauracje pozostaną zamknięte, stoki narciarskie w sezonie zimowym będą otwarte

Koronawirus w Polsce: w ferie hotele i restauracje pozostaną zamknięte, stoki narciarskie w sezonie zimowym będą otwarte
Fot. stock.adobe.com/mnirat
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
W ferie hotele i restauracje pozostaną zamknięte - powiedział na briefingu rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz.

W ferie restauracje i hotele pozostaną zamknięte.

– powiedział rzecznik.

Czytaj także: Rząd przedstawia trzy warianty lockdownu w zależności od rozwoju epidemii >>>

Zakaz działalności stacjonarnej lokali gastronomicznych

Od 24 października rząd wprowadził zakaz działalności stacjonarnej lokali gastronomicznych, pozostawiając jedynie możliwość świadczenia usług na wynos i dowóz.

W sobotę premier Mateusz Morawiecki poinformował, że zakaz będzie obowiązywał przynajmniej do 27 grudnia.

Przerwa w nauce w całym kraju potrwa od 4 stycznia do 17 stycznia 2021 r. i zastąpi dotychczasowe ferie zimowe. 

Stoki narciarskie i turystyczne będą otwarte przy ścisłym reżimie sanitarnym

Stoki narciarskie i turystyczne będą otwarte w sezonie zimowym 2020/21 przy ścisłym reżimie sanitarnym, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom.

Protokół sanitarny wypracowany  wspólnie z branżą narciarską został we wtorek zaakceptowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.  

– Jako resort gospodarczy, musimy uwzględniać decyzje dotyczące ochrony zdrowia i życia Polaków. Będziemy w tej kwestii wykorzystywać doświadczenie innych europejskich krajów – powiedział szef MRPiT Jarosław Gowin po konsultacjach z branżą.

I dodał: dziękuję partnerom: branży narciarskiej i GIS za owocną współpracę.

Celem wdrażanych procedur jest:

1. Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników (obsługi), gości / klientów oraz osób przebywających na terenie stacji turystyczno-narciarskich, zorganizowanych terenów narciarskich oraz kolei linowych i wyciągów narciarskich.

2. Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników / obsługi oraz gości / klientów.

3. Kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.

Wytyczne zostały podzielone na 4 części:

I        Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom / obsłudze.

II        Zapewnienie bezpieczeństwa na terenie zorganizowanych terenów narciarskich, kolei linowych i wyciągów narciarskich oraz stacji turystyczno-narciarskich.

III        Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników / obsługi.
IV        Procedury postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u gościa / klienta.

Źródło: PAP BIZNES, Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii / MRPiT