Ranking drożyzny: ceny w sklepach detalicznych mocno w górę; które produkty podrożały najbardziej?

Ranking drożyzny: ceny w sklepach detalicznych mocno w górę; które produkty podrożały najbardziej?
Fot. stock.adobe.com/Gina Sanders
Udostępnij Ikona facebook Ikona LinkedIn Ikona twitter
Ceny w sklepach detalicznych wzrosły średnio o 24,1% r/r we wrześniu po wzroście o 23,7% r/r w sierpniu i o 18,6% r/r w lipcu, wynika z realizowanego cyklicznie raportu pt. "Indeks cen w sklepach detalicznych", autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych. Zdrożała każda z 12 analizowanych kategorii, a 11 odnotowało dwucyfrowe wzrosty, podkreślono.

„Aktualna dynamika wzrostu cen jest uwarunkowana pakietem czynników proinflacyjnych, które nałożyły się na siebie. Mamy do czynienia głównie z inflacją podażową, spowodowaną nierównowagą na rynkach surowców i półproduktów. Z kolei ograniczenia w dostępności produktów, podwyżki płac i obciążeń podatkowych oraz gwałtowny wzrost kosztów energii składają się na wciąż rosnącą inflację kosztową. Ponadto słaby kurs złotego powoduje inflację importowaną. Do tego dochodzą jeszcze dwa typy inflacji, tj. monetarna, czyli kreacja pieniądza bez pokrycia, a także budżetowa, wynikająca z nadmiernych wydatków nieinwestycyjnych względem realnych dochodów” – powiedziała ekonomistka z Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu Edyta Wojtyla, cytowana w komunikacie.

Na 12 monitorowanych kategorii zdrożały wszystkie

Analitycy z UCE Research podkreślają, że na 12 monitorowanych kategorii wszystkie zdrożały r/r – od 8,5% do 57,4%. Tak jest już po raz kolejny z rzędu, niemniej w sierpniu każda analizowana kategoria odnotowała dwucyfrowy skok, a ostatnio dotyczyło to 11 grup towarowych.

Z zebranych danych również wynika, że we wrześniu, tak samo jak w poprzednich miesiącach, najbardziej podrożały produkty tłuszczowe – o 57,4% r/r. W tej kategorii najmocniej zdrożał olej – o 61,6%. Kolejne wysokie podwyżki objęły margarynę – 60,1%, a także masło – 50,4%. Na drugim miejscu zestawienia przedstawiającego największe podwyżki cen r/r znajdują się produkty sypkie ze średnim wzrostem na poziomie 43,6% r/r. Wśród nich najbardziej zdrożał cukier – o 100%. Kolejne wysokie wzrosty cen objęły sól i makaron. Wyniosły odpowiednio 37,8% i 37,3% r/r. Z kolei mąka zdrożała o 23%, a ryż poszedł w górę o 19,7%. W pierwszej trójce najbardziej drożejących kategorii znalazło się też mięso ze wzrostem o 38% r/r. W obrębie tej kategorii po raz kolejny widać mocne dwucyfrowe podwyżki. Drób zdrożał o 48,5%. Wołowina poszła w górę o 38,2%. Z kolei wieprzowina podskoczyła o 27,2%.

Czytaj także: Centrum im. Adama Smitha sprawdziło, kto jest winny wysokiej inflacji w Polsce >>>

Czwarte miejsce w rankingu drożyzny zajęły tzw. inne produkty, które podrożały o 37,4% r/r. Wśród nich najbardziej poszły w górę karmy dla kotów – o 46,2%, a także psów – o 45,8%. Z kolei pieluchy dla niemowląt zdrożały o 20,4% r/r. Na piątej pozycji w zestawieniu znalazł się nabiał ze średnią podwyżką o 28,6%. W tej kategorii najbardziej podrożało mleko, bo o 37,5%. W następnej kolejności poszły w górę ceny serów. Żółty zdrożał o 34,3%, a biały – o 32,2%. Z kolei najmniej zdrożały warzywa i owoce – odpowiednio o 8,5% i o 11% r/r. Przed nimi w tabeli plasuje się pieczywo ze średnią podwyżką o 14,8% r/r, wskazano również.

Łącznie zestawiono ze sobą blisko 40 tys. cen detalicznych z ponad 40 tys. sklepów należących do 64 sieci handlowych. Badaniem objęto wszystkie na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience oraz cash&carry docierające ze swoją ofertą do większości konsumentów w Polsce.

Źródło: ISBnews